Traprenovatie: Maak van uw trap een ware eyecatcher!

We nemen jullie mee naar hartje Antwerpen waar een klant gevraagd heeft de volledige afwerking/renovatie van zijn traphal voor onze rekening te nemen. Graag willen we u via dit artikel stap voor stap tonen hoe je van een oude trap weer een pronkstuk maakt.

Het wordt vaak vergeten. Maar wat zie je meestal onbewust het eerst als je een woning binnenstapt? Juist, de trap. Dit was bij deze klant niet anders. We waren natuurlijk vastberaden om van deze trap gespreksonderwerp nummer één te maken.

“A room should start a conversation before people actually start exchanging words.” – Barry Dixon

De oorspronkelijke staat van de trap.

Voor we aan het stappenplan beginnen laten we jullie zien hoe de trap er oorspronkelijk uitzag. Op de foto’s is te zien hoe de treden en leuning veel hebben afgezien in de loop der jaren. Door intensief gebruik schiet er van de huidige laklaag helaas weinig tot niets meer over. De leuning vertoonde diepe krassen en daarnaast was op veel plaatsen het hout zichtbaar. Het was reeds 10 jaar geleden dat deze trap een nieuwe verlaag had gekregen, een uitdaging dus! Klik op de onderstaande foto’s om te vergroten.

Zelf schilderen of laten doen?

Mits de juiste voorbereiding en gebruik te maken van goed materiaal zal het schilderwerk voor de meeste handige harry’s niet veel problemen opleveren. Houd er wel rekening mee dat het een zéér arbeidsintensieve en tijdrovende klus is vanwege de vele stappen die gevolgd moeten worden van voorbereiding tot afwerking. Heeft u toch niet te tijd om het zelf te doen of? Of laat u het liever over aan een ervaren vakman? Aarzel dan niet om ons te contacteren! 

Het stappenplan.

Stap 1: De voorbereiding.

We starten met het reinigen van de treden en leuning nog voor deze te schuren. We maken gebruik van een goed ontvettend product en verdunnen dit met zuiver water. Kuis de trap zo zorgvuldig mogelijk. Dit zal de volgende stap (schuren) vergemakkelijken. Er zal minder vuil blijven kleven op het schuurpapier zo kan u deze langer gebruiken. Wacht tot alles droog is en ga verder naar de volgende stap.

Gebruikte materialen: spons, propere doek, emmer, ontvettend product.

Stap 2: Trap Repareren (optioneel)

Indien de trap gaten en/of barsten vertoond zal je deze eerst moeten plamuren.

Gebruikte materialen: plamuurmes, plamuur/houtvuller

Stap 3: Afplakken

trap verven plakband Na het reinigen van de trap gaan we over naar het afplakken van de muren. We willen natuurlijk niet dat deze vuil of beschadigd geraken tijdens het schuren/lakken. Maak indien nodig gebruik van plastiek folie om de muren verder af te plakken. Let op! Zorg dat de kleefkracht van de tape minimaal is. Zo voorkom je dat er bij het aftrekken geen verflaag lost.

Gebruikte materialen: schilderstape (paars), afplak folie

Stap 4: Het schuren van de trap.

Voor we beginnen met het lakken van de trap dienen we deze natuurlijk eerst te schuren. Wij maken voor de treden gebruik van een vlakschuurmachine om het schuurwerk te vergemakkelijken en de hoeveelheid stof te reduceren. Gebruik voor de erg ruwe stukken schuurpapier met een grove korrel (P100-P120)  en zorg dat dat oneffenheden en loskomende verflagen volledig verdwenen zijn. Schakel daarna over schuurpapier met een zachte korrel (P180-P200) om het houtwerk mooi egaal en glad te schuren. De hoeken van de traptreden en de leuning schuren we handmatig. Je zal merken dat dit niet zo vlot zal gaan als met het schuurmachine maar volhouden is de boodschap!

Gebruikte materialen: schuurpapier grove korrel, schuurpapier zachte korrel, vlakschuurmachine

Het schilderen van de trap.

Stap 5: De grondlaag

Welke verf gebruiken voor een trap?

Wij maken gebruik van een watergedragen laksysteem. Als grondlaag plaatsen we CWS Vorlack Aqua PU voor een uitstekende hechting om als volgens af te werken in 2 lagen CWS 2K-Duratop Matt. Deze lak zorgt voor een verhoogde slijtageweerstand  en is bovendien zeer milieuvriendelijk en bijna volledig geurvrij. Meer informatie en de technische fiche vind je onderaan dit artikel.

Zorg ervoor dat de trap volledig stofvrij is voor je aan deze stap begint. Veeg deze alvorens te schilderen met een vochtige doek af. Als de voorgaande stappen nauwkeurig zijn uitgevoerd starten we met het aanbrengen van de grondlaag op de trap. Test steeds voor het schilderen de hechting van de primer! Start met de leuning en schilder nadien de treden. De grondlaag is stofdroog na ongeveer 30minuten, dit is afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid ventilatie. Voor een mooi glad resultaat te verkrijgen dien je tussen elke verflaag lichtjes te schuren dit kan na ongeveer 12uur.

Gebruikte materialen: primer, lakrol, lakborstel, verfbakje

trap verven primer

Het verven van de trap in grondlaag.

Stap 6: Afkitten (optioneel)

Als de trap spleten vertoont tussen de verschillende treden dien je deze op te kitten. Dit zal zorgen voor een propere aansluiting en een mooier resultaat. Gebruik hiervoor overschilderbare kit. Let op; bij grote openingen en door het werken van het hout van de trap kunnen er barsten ontstaan in de kit. Laat steeds de kit volledig drogen alvorens deze te overschilderen.

Gebruikte materialen: siliconepomp, overschilderbare kit

Stap 7: Afwerken van de trap (verven eindlagen)

De voorgaande stappen zijn correct uitgevoerd dus we kunnen starten met het afwerken van onze trap. Net zoals bij de grondlaag starten we met het schilderen van de leuning en werken we nadien de treden af. Voor de afwerkingslaag gebruiken we de CWS 2K- DuraTop Matt, deze watergedragen lak zorgt voor een knap mat effect. Wij raden aan om de lak 12uren te laten drogen alvorens de volgende laag te plaatsen. We schuren alles nog eens lichtjes op en herhalen stap 7. Verwijderen de aangebrachte tape en laten dan de gelakte trap drogen.

Gebruikte materialen: lak, lakrol, lakborstel, verfbakje

Het resultaat:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Traprenovatie wit
Traprenovatie
Trap Schilderen
Schildersbedrijf

Samenvatting Stappenplan:

Stap1: Trap reinigen

Stap2: Trap plamuren

Stap3: Afplakken

Stap4: Schuren

Stap 5: Grondlaag

Stap 6: Afkitten

Stap 7: Afwerken

Gebruikte materialen:

spons, propere doek, emmer, ontvettend product.

plamuurmes, plamuur/houtvuller

schilderstape (paars), afplak folie

schuurpapier, vlakschuurmachine

primer, lakrol, lakborstel, verfbakje

siliconepomp, overschilderbare kit

lak, lakrol, lakborstel, verfbakje